fbpx

Загадъчният Витамин D

Защо Витамин D e толкова важен за здравето ни и как да си го набавяме?

Витамин Д, наричан още “слънчевия витамин”, от който сме по-застрашени от дефицит през есенно-зимния период. Редица изследвания сочат, че витамин Д играе роля в начина по който възприемаме усещането за болка, също така има благоприятен ефект върху почти всички органи от човешкото тяло и играе положителна роля върху изграждане на имунитета. 90 % от витамин Д се образува от нашата кожа при излагане на слънце и то дори само за 15-20 минути слънчеви бани на ден на лицето, шията и ръцете са достатъчни за набавяне на необходимата дневна доза. Разбира се може да се запасите с този витамин и чрез храната. Най-богати са сьомгата, херингата, сардините и яйцата.

Синтезът на Витамин Д обаче намалява с възраст-та, така че е добре след определена възраст да се приема и в синтетичен вид. Изследвания за недостиг на витамина препоръчват прием на жени пред менопауза, тъмнокожите, жените ходещи забрадени, хора с множество фрактури, бременни жени, кърмачки и възрастни хора. Дали имаме недостиг може да насочат следните симптоми: сънливост, повишена чувствителност към болка, необяснима раздразнителност, напрежение. Изследване от 2008 година, показва че хората с недостиг на витамин Д са двойно по-застрашени от преждевременна смърт в сравнение от останалите, също недостига предизвиква болестта на Алцхаймер деменция.

Препоръчителният хранителен прием на витамин Д в IU(международни единици) за поддържането на здравословно ниво е:

– Бебета от 0-12 месеца: 400 IU

– 1-70 години: 600 IU

– Над 70 години: 800 IU

Продължителното взимане на високи дози витамин Д е изключително вредно, въпреки тези препоръки от специалист винаги се консултирайте със своя лекар, преди да предприемате каквото и да е лечение.  В заключение балансираното и разнообразно хранене в комбинация със ежедневни слънчеви бани е ключът към вашето психическо и физическо здраве в настояще и бъдеще.


Източник: “Как да живеем дълго и здравословно” от Дейвид Фишър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.