fbpx

Как да живеем по-дълго и здравословно

Ако наистина търсите лесен подобрите и поддържате здравето си, днес ще предложим 4 прости правила. Спазвайки съветите ще доживеете до дълбоки старини радвайки се на живота и неговите дарове.

Кафето – чаша здраве
Кафето е наистина полезно. Много хора намират за скептично това твърдение.
Колкото и да е невероятно, кафето ни прави по-умни и увеличава физическите ни възможности. Кафето ни помага по лесно да изгорим натрупаните мазнини, облекчава главоболието и намалява риска от аритмия. Едно от най-удивителните открития, направено след обобщаването на 19 хиляди проучвания, е че хората пиещи доста кафе обикновено живеят по-дълго. Пиещите кафе са изложени на по-малък риск от развитие на цироза, рак на черния дроб и диабет тип 2. Че кафето е здравословно няма съмнение, но въпроса за дозата остава спорен. 

Тичай или поне ходи!
Казано по друг начин, ако движението беше стока и можеше да се опакова в хапче, капсула или бутилка, за да се продаде, то незабавно щеше да се превърне в най-предписваното и най-полезно лекарство в света. Но то е безплатно и изисква толкова малко усилия, че често е достатъчно да съберем есенните листа в двора или да се разходим до магазина или близкото кафене. Има десетки начини да вградите движението във вашето ежедневие. Например:

Ако използвате асансьор до десетия етаж, слезте на седмия и изкачете останалото разстояние пеша.
Ако отивате някъде на близо оставете колата и отидете пеша
Спирайте в края на паркинга, не до самия вход за да се разходите
Извеждайте кучето на разходка
Носете крачкомер или настройте телефона си за да отчита разстоянието, което изминавате всеки ден.
Вземете си велоергометър или пътека за да се движите докато гледате ТВ
Намерете съмишленик с когото да споделяте постиженията и разходките си
Не мислете –  действайте

Ядки против болежки
Ядките съдържат всички основни хранителни съставки – белтъчини, мазнини и въглехидрати. Поради което представляват пълноценна храна за хората. Ако съдържащите се в тях вещества бяха оптимално балансирани, можеше да се храним само с ядки за да задоволим всички потребности. Консумацията на ядки намалява риска от сърдечно съдови заболявания и намаляват лошия холестерол, рак на панкреаса. Повечето ядки съдържат омега 3 киселини, фибри и белтъци – лесно могат да усмирят апетита ви. Накратко казано консумацията на шепа ядки веднъж дневно ще ви спести доста ядове 🙂

Медитация един два пъти дневно
Има предание за един мъдрец който попитали: “Какво спечелихте от медитациите?” А той поклатил глава отвърнал: “Нищо”. Като добавил: “Но да ви кажа какво загубих: Безпокойството, депресията, несигурността и ужаса, че ще остарея и умра.”
Медитирането не е трудно, може да се справите сами ако прочетете и сте достатъчно мотивирани и последователни. Може и под ръководството на опитен преподавател.

Вашето здраве е в добри ръце – вашите собствени и иска правилни и добри вложения.

По книгата Големите пет от Дийпак Чопра