fbpx

Мъжка и дамска инконтиненция

Мъжка и дамска инконтиненция

Полезно е да знаете, че за нормално състояние се приемат до 8 уринирания за денонощие. Ако ви се случва по-често, това със сигурност означава наличие на заболяване и личният лекар би следвало да ви насочи към уролог.

И двата пола могат да страдат от този проблем, но по-често той засяга жените.

Грешно схващане е, че инконтиненцията е неизбежно последствие от остаряването.
Проучване сред 16 776 души от различни страни показва, че синдромът на свръхактивен пикочен мехур се среща сред 16,6 % от жените и 16% от мъжете – следователно средно засяга около 22 млн. души от европейските страни.
Почти 40% от пациентите със свръхактивен пикочен мехур остават недиагностицирани, защото не знаят, че съществува лечение или защото проблемът им е подценен от общопрактикуващия лекар
По данни на Асоциацията за хора с проблеми на пикочния мехур, организатор на инициативата, около 42 на сто от българките (или над 900 хил. жени) страдат от някаква форма на инконтиненция. Най-засегнати са тези между 40- и 60-годишна възраст.
Според уролозите, в България са засегнати около 80 000 пациенти, страдащи от тежка форма на инконтиненция. У нас болният сам плаща така необходимите пелени (памперси за възрастни), докато в много други страни в Европа, касата поема голяма част от разходите за необходимите пелени (памперси) за възрастни.

Мъжка инконтиненция

Тези, които са се сблъсквали с проблема инконтиненция на урината, смятат, че това е свързано с процесите на стареене и е доживотно състояние. Този проблем се среща в различна възраст – средно всеки четвърти мъж поне веднъж през живота си е имала неконтролируемо изпускане на урина. Днес в световен мащаб от незадържане на урината страдат над 100 млн. души.Макар че проблемът с незадържане на урината е също толкова разпространен, както падането на коса или гъбички по ноктите, хората с неохота споделят и се стараят максимално да го скрият. Голяма част от страдащите не са се консултирали със специалист нито веднъж, нито са търсили решение на проблема си. Те не осъзнават тежестта на проблема и се страхуват от лечението. А в същото време незадържането на урина влошава качеството на живот на страдащия ден след ден – депресира го, изолира го от обществото, създава му комплекси. При трудоспособните пациенти незадържането на урина води до труднорешими социални и хигиенични проблеми. Изпускането на урина при възрастни хора е изключително тежко за техните близки. При своевременна диагностика и съответно лечение инконтиненцията може да бъде елиминирана.
Долните пикочни пътища – пикочния мехур и уринарния канал (уретрата) – представляват сложен анатомо-физиологичен комплекс, обединен от синхрон, поддържане в норма и адекватен контрол на функциите на събиране, задържане и отделяне на урината. Задържането на урината е състояние, при което налягането в уретрата превишава налягането в пикочния мехур във всеки момент.

Женска инконтиненция

При жените пикочният мехур и уринарните пътища са в досег до мускулния слой, наричан мускули на долната част на таза. Те спомагат на уринарните пътища да се отворят. Ако тези мускули отслабнат или се влоши тяхната еластичност, е възможно неконтролируемо изтичане на урина.
Мускулите на долната част на таза могат да се разтегнат и да отслабнат, например по време на бременност и раждане. Освен това, наднорменото тегло създава допълнително напрежение на тези мускули.
Друга причина за инконтиненцията при жената е менопаузата. Със стареенето на мускулите на тялото и намаленото количество на женските полови хормони (естрогени) след навлизането в менопаузата, лигавицата на пикочния мехур и стените на уринарните пътища изтъняват. Отслабва кръвоснабдяването на мускулите на долната част на таза, тяхното функциониране и това също оказва влияние при незадържането на урина.
Причина за инконтиненцията при жените също могат да бъдат и психични нарушения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.