fbpx

„Упражнения Кегел“ превенция срещу инконтиненция.

Стягане на тазовото дъно с упражнения
Мускулите на тазовото дъно лежат като хамак под таза и поддържат уретрата и ануса в техните нормални позиции. Отслабването на тази мускулатура води до неволно изпускане на урина, тъй като не се осъществя плътно затваряне на канала. Това се понякога се дължи на раждане, а често и съпътства остаряването.
Както всички мускули в тялото ни и мускулите на тазовото дъно могат да бъдат укрепени чрез упражнения. Има лесен начин да почувствате тази мускулна група: ако опитате да се стегнете, докато изпразвате пикочния си мехур ще задействате мускулатурата на тазовото дъно.
Най-популярните упражнения, за първи път публикувани през 1940г. от д-р Арнолд Кегел, а днес по-известни просто като „упражнения Кегел“ представляват повтарящо се стягане и отпускане на мускулите, които оформят част от тазовото дъно. Редовното трениране намалява неволното изпускане на урина, инконтиненция след раждане, отслабени коремни мускули след цезарово сечение, възстановяване след хистеректомия.
Всекидневното изпълнение на няколко серии отпускане и стягане мускулите, които контролират струята урина е отлична гимнастика. Важно е да изолирате мускулатурата на корема, бедрата и дупето, за да тернирате и укрепвате правилните мускули. Добре е да ги правите легнала по гръб, но може да ползвате и други удобни пози. Както при тренирането на други мускули в тялото с тежести, така и при упражненията на Кегел използването на специални тежести, изработени от антиалергични материали, многократно подобрява резултатите. Благотворно влияние върху зоната имат и коремните преси, по време на които стягате продължително перинеума.