fbpx

Инконтиненция при бременност

alivio-Inkontinentsia-pri-bremennost

Дали една жена страда от инконтиненция по време на бременност зависи от различни фактори и най-вече от състоянието на тазовото дъно.

Жените, които имат по-силни мускули, са по-малко склонни да страдат от слабост на пикочния мехур. Освен генетичната предразположеност важна е и възрастта. След 20-годишна възраст мускулната маса в тялото намалява и способността за задържане на урината в пикочния мехур по контролиран начин. В допълнение хормоните на бременността гарантират, че мускулите на таза се отпускат и разтягат, за да улеснят предстоящото раждане. Това засяга и други области на тялото, като пикочния мехур и уретрата. В резултат на хормонални промени инконтиненцията, свързана с бременността, може да се появи по-лесно.
Когато кихате, кашляте или се смеете може да проявите слабост на пикочния мехур или стрес инконтиненция. При повечето жени този проблем изчезва след раждането. Тренировката на тазовото дъно и следродилната гимнастика помагат за бързото преодоляване на инконтиненцията.

Следните съвети ще ви помогнат да се почувствате по-добре въпреки слабостта на пикочния мехур:

  • Ходене до тоалетната по-често;
  • Пийте повече течности – вода, чай (без черен чай) или сокове;
  • Яжте разнообразни храни с високо съдържание на фибри, за да поддържате храносмилането си. Запекът и напрежение по време на движение на червата увеличават риска от инконтиненция.
  • Леката физическа активност, няколко пъти седмично – намалява риска от инконтиненция.
  • Препоръчваме: плуване, разходки, гимнастика или йога.
  • Носете предпазни парчета или бельо; → https://bit.ly/3wBymPY