fbpx

Как консумацията на бадеми, подобрява здравето ни

bademi-polzi-alivio

Бадемите са изключително питателни и богати на здравословни мазнини, антиоксиданти, витамини и минерали ядки. Здравословните ползи от бадемите са многобройни. Консумацията на този вид ядки е решение за респираторни разстройства, кашлица, сърдечни заболявания, анемия, импотентност и диабет. Бадемите помагат и за поддържане здравината на зъбите, косата и свежия и красив вид кожата.

Полезна храна за мозъка. 

Бадемите съдържат две важни хранителни вещества, които ги правят изключително подсилващи мозъчната дейност – рибофлавин и L-карнитин. Рибофлавинът е по-известен като витамин B2 и е един от най-важните витамини при много биохимични процеси. L-карнитинът е храна свързана с производството на енергия. Двете вещества повишават мозъчната активност, което от своя страна роди до намаляване на вероятността от Алцхаймер. 

Регулират холестерола

Редовната консумация на бадемови ядки спомага за повишаване нивото на липопротеините с висока плътност и намалява нивото на липопротеините с ниска плътност. Този баланс е от жизненоважно значение за поддържане на здравословното ниво на холестерола и намаляването на лошия холестерол.

Подпомагат здравето на костите

Бадемите са изключителен източник на различни витамини и минерали, а фосфорът определено е сред тях. Фосфорът оказва значително влияние върху здравината и издръжливостта на костите и зъбите, като същевременно предотвратява появата на свързани с напредването на възрастта заболявания като остеопороза.

Регулират кръвното налягане

Калият и ниските нива на натрий, съдържащи се в бадемите, помагат да се регулира кръвното налягане. Балансираният прием на витамини и минерали е от съществено значение за здравето на организма, а ако някои елементи са системно пренебрегвани, цялото тяло може да бъде засегнато, а като резултат това ни кара да изпитваме тревожност, цялостен стрес и неизбежно – повишено кръвно налягане.

Препоръчително бадемите да се консумират в суров вид, за да се извлекат всички здравословни ползи от тази вкусна ядка. Много хора предпочитат да изпичат бадемите преди консумация, което води до по-хубав вкус, но пък унищожава някои от естествените масла на ядката.