fbpx

Подсилете имунната си система през есента

Хранете се със сезонни плодове и зеленчуци
Яжте храни, които са богати на цинк и селен. Те са чудесни съюзници в борбата срещу инфекциозните заболявания. Храните, богати на цинк и селен са: бобовите култури, семена, пълнозърнести храни, зеленчуци, риба, ядки, чесън, морски дарове.
Тиква, морков, червено цвекло и ябълки пък са плодовете и зеленчуците, които не бива да отсъстват от трапезата ви през есента. Именно тези продукти са ключът към здраве, дълголетие и силен имунитет. Съдържат голямо количество антиоксиданти и помагат да се борим със свободните радикали, които увреждат здравите клетки и ни правят по-податливи на инфекции. Смята се, че ако в ежедневната си диета има около 500 грама пресни плодове и зеленчуци, то необходимите ни хранителни вещества са удовлетворени. Някои подправки също действат като имуностимулант, например куркумата и шафранът.

Нe злоупотребявайте с кафето, захарта и алкохола
Ако искате да сте здрави и да не боледувате често, е необходимо да се контролирате с тези продукти. Многобройни изследвания са потвърдили, че използването на захар, например, отслабва имунната система. Същото е и с кафето. Учените са открили, че пиенето на повече от 2-3 чаши кафе на ден с 30% забавя реакцията на имунната система.

Пийте зелен чай
Зеленият чай е не само отлична алтернатива на сутрешна чаша кафе, но и много полезен продукт. Японците не напразно са истински фенове на този чай. Той съдържа вещества, които укрепват имунната система. Зеленият чай ефективно елиминира бактерии и вируси, причиняващи грип, пневмония и няколко други неприятни заболявания. Достатъчно е да пиете по 1-2 чаши зелен чай на ден. В случай на заболяване трябва да се увеличи дозата и да пиете 3-4 чаши дневно.

Пречистете тялото си от токсини
Пречистването на организма драстично стимулира защитните му сили и позволява да се засили имунната система. Факт е, че когато в тялото ви са се натрупали голямо количество токсини, имунната система харчи твърде много усилия за тяхното неутрализиране и не винаги тялото може да се справи с агресията на околната среда. Добре е да си помогнете чрез пречистване на организма.
Можете да се опитате да направите „почивка“ на тялото си чрез детоксикация.
Движете се
Ако нямате възможност да спортувате разходките са един прекрасен начин да се поддържате здрави и във форма.