fbpx

Полезно е да знаете

Инконтиненция

В почти цяла Европа, както в Сърбия и Северна Македония, Здравната каса реимбурсира памперсите за възрастни.

Всеки трети българин над 40 г. се е сблъсквал с неволно изпускане на урина (т.нар. уринарна инконтиненция). За потърпевшите темата е табу, страхуват се от разговор с доктора заради деликатното оплакване и по тази причина вземат мерки твърде късно. Това обясни проф. Митко Цветков, председател на Българското урологично дружество. Известният специалист беше сред делегатите на Глобалния форум за инконтиненция, който се проведе миналата седмица в Прага.

Експертите от цял свят се обединиха в чешката столица около становището, че обществото не обръща достатъчно внимание на сериозния проблем. А западните медии най-често пишели за депресии, рак на гърдата и акне, но не и за изпускането.

Рисковите фактори, които водят до него, са: напредване на възрастта, надебеляване, бременност, диабет, хистеректомия (оперативна процедура, при която се отстранява матката), изброи на форума в Прага проф. Лесли Субак от Калифорнийския университет. Тя уточни, че 70% от дамите с това оплакване са пълни. А вероятността от урологичен проблем се увеличава между 20 и 60 на сто, когато т.нар. боди мас индекс показва над 5 излишни килограма на всеки квадратен метър от човешкото тяло. Затова нискокалоричната течна диета намалява с 50% случаите на инконтиненцията, добави проф. Субак. Специалистите в Прага дадоха следните съвети, с които бихме могли да избегнем неприятната диагноза: да не се ядат червени меса, хляб, да не се пият газирани напитки, а мъжете… да наблягат на бирата (същото не важи за дамите!).

Жените са по-засегнатият пол. Но след навършване на 60 г. процентът на застигнатите от диагнозата мъже се изравнява с този на дамите. Къде сме ние? Средната честота на изпускането сред страдащите от този проблем българи е веднъж дневно.Това показват резултатите от проучване, направено от “Джей Еф Кей” по поръчка на “Грейлин България” през ноември м.г. Анкетираните са над 40 г. и са признали, че: 46,5% от тях изпускат урина около веднъж седмично и по-рядко; 25,6% – два или три пъти седмично; 8,1% – около веднъж дневно; 17,6% – няколко пъти на ден и 2,3% – по всяко време. Проблемът се среща по-често по селата. А по отношение на количеството при 82% от запитаните то е малко, при 15% – средно, а при 3% – значително.

Според Световната здравна организация уринарната инконтиненция засяга 10% от населението на Земята. За съжаление не повече от 40% от пациентите могат да бъдат излекувани. А при останалите 60 на сто се постига частично възстановяване, въобще не се повлияват от него или то е невъзможно. Ето защо тази група болни получава друг вид помощ – осигуряват им се абсорбиращите продукти.

В Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Словения, които са сравними с нас, лечението на всички степени на изпускане е напълно безплатно за пациента. В Полша касата плаща 4 вида спасителни за болния продукти (памперси, вложки, превръзки и пелени), в Чехия и Словакия – 5 вида (по-горе изброените артикули плюс фиксиращо бельо), а в Унгария и Словения безплатни са 13 помощни средства (зависят от вида на увреждането, степента на засегнатост и др).

У нас болният сам плаща така необходимите памперси. Затова предлагаме да се въведе реимбурсиране поне за тежките форми на инконтиненция, от които в България са засегнати около 80 000 пациенти, казаха уролози. И уточниха, че месечно на такива пациенти са нужни поне 90 броя памперси за еднократна употреба.

“Най-тревожното е, че лекарствата не се реимбурсират (плащат) от здравната каса в достатъчен процент, а едва 25 на сто. Да не говорим”, коментира проф. Митко Цветков. И добави: “А в ЕС е точно обратното – пациентът не мисли за нищо! Тук е мястото да добавя, че цялата последна седмица на юни всяка година Европа посвещава на обсъждането и превенцията на проблемите на инконтиненцията.”

Три са най-честите ситуации

при които се наблюдава изпускането, казаха уролози. Става дума за следните случаи: преди ходене до тоалетната; при кашляне или кихане, при физическо натоварване или при спортуване.

Повече от половината от засегнатите от проблема се сблъскват с него в първата посочена ситуация (точно 51,2%). В 41,6% до изпускане се стига, преди човек да успее да отиде до тоалетната, а при 17 % виновна е физическата активност. В повече от 11 на сто от случаите причините не са ясни.

Източник: trud.bg
Автор: Диана Тенчева