fbpx

Всичко за женската инконтиненция

blog-alivio-inkontinenciq-pri-jeni

Уринарната инконтиненция е проблем, който засяга милиони хора по света и има значително въздействие върху качеството на живот на страдащите. Смята се, че 2-3 пъти повече жени, отколкото мъже, живеят с проблема.  Причината, поради която жените са склонни към инконтиненция от мъжете е бременността, тежко раждане или менопаузата.

Хормонални промени, свързани с бременността;

Повече от една трета от жените изпитват уринарна инконтиненция по време на бременност. Докато бебето расте, матката натиска надолу пикочния мехур, уретрата и мускулите на тазовото дъно, което затруднява контрола на пикочния мехур. Хормонът на бременността, hCG, също предизвиква увеличаване на кръвоснабдяването на тялото. Резултатът е, че пикочният мехур се пълни по-бързо и бременните жени.

Повечето проблеми с контрола на пикочния мехур по време на бременност изчезват в рамките на 1 година след раждането, след като мускулите заздравеят.

Промени при тежко раждане;

Последствия от едно тежко раждане могат да бъдат разкъсвания, отслабена мускулатура и съединителна тъкан, което води до лош контрол на тазовото дъно и пикочните пътища. 

Менопауза;

Нивата на естроген при жените също могат да повлияят на еластичността на тазовото дъно. Производството на хормони намалява по време на менопаузата, тъканта става по-отпусната.

Някои жени започват да изпитват уринарна инконтиненция, когато достигнат менопаузата. С намаляването на нивата на естроген, лигавицата и тъканта в уретрата могат да намалят еластичността си. Това може да доведе до появата на изтичане на урина. Намаляването на нивото на естроген също засяга коремните мускули и може да накара пикочния ви мехур да се движи и да причини изтичане на урина. Допълнителният стрес или натиск върху пикочния мехур и уретрата може да причини лош контрол на пикочния мехур.

Правенето на упражнения за тазовото дъно е особено важно, тъй като спомага поддържането на коремните органи, пикочния мехур, матката и червата. Освен това значително влияе върху затварящата функция на вагината, ректума и пикочните пътища.

За да избегнете инфекции на пикочните пътища  сменяте превръзката или пелената, винаги когато отидете до тоалетната.

Уринарната инконтиненция не е заболяване, а симптом. Добрата новина е, че повечето видове  могат да бъдат лекувани и симптомите могат да бъдат облекчени. Говорите за проблема с вашия лекар.