fbpx

„Вълшебна“ напитка

alivio-chervena-borovinka

Често се казва, че сокът от червена боровинка е домашен лек за инфекции на пикочните пътища, но наистина ли е полезен за възрастни и възрастни хора? В тази статия разглеждаме дали сокът от червени боровинки може да помогне за предотвратяване и справяне със симптомите на уриноинфекции.

Значителен обем от клинични изпитвания показват, че приемът на екстракт или сок от червена боровинка може да намали честотата на рецидивиращи и неусложнени уринарни инфекции при жени. Някои от тях сравняват ефективността на екстракт от плода с тази на ниска доза от антибиотика триметоприм и откриват сходен превантивен ефект със значително по-малко странични ефекти при пациентите, приемали червена боровинка. В допълнение към клиничните сведения могат да бъдат приложени множество данни за трите възможни механизма, благодарение на които червената боровинка може да намали честотата и сериозността на уроинфекциите:

Предотвратява прикрепването на бактериите.

Свойството на червената боровинка да препятства бактериалното прикрепване към лигавицата на пикочните пътища за пръв път е установено преди повече от 30 години и многократно потвърдено оттогава насам. Този механизъм се дължи основно на т.нар. проантоцианидини от А-тип, които са особено характерни за червената боровинка.

Оказва антимикробен ефект, подобрявайки имунната функция.

Някои съединения в червената боровинка имат т.нар. редуциращ ефект и създават оптимални условия за производството на азотен оксид в урината. От своя страна азотният оксид служи като сигнал за имунната система да атакува бактериите, налични в пикочните пътища.

Облекчава симптомите, намалявайки възпалението.

Урсоловата киселина в червените боровинки има доказано противовъзпалително действие, което допринася за облекчаване на редица от клиничните прояви на уринарните инфекции.

Голяма част от пациентите не успяват да пият сока достатъчно редовно и/или продължително, за да има ефект, тъй като напитката е особено кисела на вкус, а подсладените ѝ варианти се характеризират с по-ниска концентрация на терапевтични съединения.

Ето защо като цяло се приема, че капсулите с екстракт от плода са по-добрият избор при цистит и други инфекции на пикочните пътища. Това е потвърдено и в един наскорошен систематичен обзор и мета-анализ на научната литература. Неговите автори откриват, че таблетки и капсули таблетките с червена боровинка намаляват риска от ИПП наполовина, докато ефектът на сока граничи със статистическата грешка.

В заключение можем да кажем, че екстрактът от червена боровинка е отличен избор за намаляване на риска от рецидивиращи уринарни инфекции при здрави жени, но не е дотам надежден при активна инфекция на пикочните пътища. Ефектът от един курс на прием трае поне 12 месеца, а нежеланите ефекти са малко вероятни и леки.